Mírnější řešení

old/big-hindenburg-smoking-room.jpg

Poslanci přišli s mírnějším návrhem, který by měl být snesitelnější pro majitele.

Všechny restaurace by byly nekuřácké, ale hospodští by měli možnost pro své zákazníky vytvořit místnost vyhrazenou pro kouření. Kuřárna by však musela být samoobslužná.



 
Kuřárny z Itálie až k nám

Nápad je už zrealizován ve Francii, Německu a Itálii, odkuď si jej vypůjčil poslanec Boris Šťastný.

„Je to mírnější varianta úplného zákazu a zároveň přísnější varianta stavebně oddělených prostor pro kuřáky a nekuřáky tak, jak dnes fungují," řekl poslanec.

Jak by to v praxi mohlo vypadat?

Veškeré stravovací zařízení by se změnilo na nekuřáckou zónu,ale v budově by mohla být jedna místnost vyhrazena pouze pro kouření. Byla by odlišná pouze tím, že se v ní nesmí podávat jídlo ani pití, byla by bez obsluhy a neustále větrána.

„Tím by se uchránilo zdraví zaměstnanců a přitom by si každý mohl s sebou vzít pití, které si v restauraci objednal," vysvětluje Šťastný.

„Je to stejné jako dnes například na nádražích nebo v úřadech. Tam se kouřit nesmí a musí být vyhrazený prostor pro kouření," dodal.