5 let zákazu

old/1170251843-200701310449-zdr-1.jpg

Už je to pět let, kdy Irsko začlo užívat zákonu zakazujícího kouření v restauracích. Další země jej následovaly a dnes je jich přesně dvacet. V těchto zemích kleslo riziko infarktu a lidé stále chodí do restaurací ve stejném počtu jako předtím.

Provozatelé restaurací mají strach, že díky zákazu příjdou o část klientů a tím i o zisky. Nicméně si už neuvědomují, že o hodně klientů příjdou tím,  že se v jejich restauraci kouří.

Průzkum trhu ale tvrdí opak. Nekuřácké restaurace jsou u nás spíše výjimkou, proto přirozeně přitahují ty, kteří si chtějí vychutnat gastronomii, aniž by  načichli kouřem z cigaret.

Studie citovaná v časopisu Respekt přináší dva významné poznatky ze zemí, kde se před několika lety uzákonil zákaz kouření v restauracích:

  • - Riziko infarktu v zemích se zákazem kouření se rázem snížilo o více jak deset procet
  • - Protikuřácké zákony nesnížily tržby v barech a restauracích

Zakouřené zařízení mají tyto negativní efekty:

  • - Odrazují zákazníky, kteří chtějí zajít během dne na pracovní schůzku do restaurace, kavárny. 20 minut strávených v zakouřeném prostředí dokáže znepřijemnit zákazníkovi zbytek dne díky načichlému oděvu - ať se jedná o kuřáka či nekuřáka.
  • - Odrazují zákazníky s dětmi. Především pak jde o maminky s malými dětmi, které se chtějí vzájemně sejít v kavárně.
  • - Odrazují všechny ostatní zákazníky, kteří zkrátka jen nechtějí sedět v zakouřeném prostředí. Tito zákazníci se raději naobědvají doma nebo jdou do nekuřácké restaurace.
  • - Situace kdy na deset obsazených stolů v restauraci připadá jen jeden stůl jehož osazenstvo kouří. Jeden nebo dva lidé takto stačí během chvíle zaplnit cigaretovým kouřem celou restauraci. Často vídaný jev, kdy jediný, kdo v restauraci kouří je samotný personál.
  • - Zakouřené prostředí snižuje chuť k jídlu
  • - Zakouřené prostředí znemožňuje si řádně vychutnat vůni jídla a pití
  • - Zakouřené prostředí výrazně škodí zdraví personálu restaurace a návštěvníků