Rozhovor s majitelem úspěšné nekuřácké restaurace Bar 12 opic

old/12opic.jpg

Přinášíme rozhovor s majitelem úspěšné nekuřácké restaurace Bar 12 opic Pavlem Jansou. Bar je stylově zařízen a nabízí řadu divadelních představení a koncertů. V létě je v provozu velmi hezká zahrádka, kde si vychutnáte grilované speciality. S majitelem tohoto, na Prostějovsku prvního ryze nekuřáckého podniku, nyní přinášíme rozhovor.



1 / Pokud jde o Vaši restauraci, stala se zcela nekuřáckou od 16. Září 2008. Co Vás vedlo k tomu, že jste z běžné kuřácké restaurace udělal zcela nekuřáckou?

Pavel Jansa: Důvodů bylo hned několik, každopádně nejvíce mi na předchozím provozu vadil kouř z toho množství cigaret. Veškeré oblečení mi v okamžiku načichlo kouřem a dýchat to bylo také velice nepříjemné. Druhým, poměrně také zásadním důvodem, byla nutnost držet množství peněz v zásobách cigaret, což mi vzhledem k naprosto zanedbatelné marži přišlo úplně zbytečné.

2 / Jakým způsobem se projevila změna na tržbách restaurace?

Pavel Jansa: Tržby mírně vzrostly, což mě příjemně potěšilo. Navíc nemusím nakupovat zásoby cigaret. Celkově bych tedy změnu hodnotil z ekonomického hlediska jako zlepšení.

3 / Jak změnu hodnotí návštěvníci? Máte pocit, že někteří z původních zákazníků přestali chodit právě díky zákazu kouření?

Pavel Jansa: Myslím, že snad až na jednu mladou dámu tu chodí stálí zákazníci pořád. Dokonce i naši štamgasti kuřáci změnu uvítali. Na cigárko si skočí ven, kde se v hloučku snadněji navazují nové „známosti“.

4 / Jak hodnotí změnu personál?

Pavel Jansa: Určitě jenom kladně. Nemusí to celý den dýchat, nemají načichlé oblečení kouřem a navíc jim odpadla starost o popelníky. Problém bývá občas, když zmizí část z hostů ven na své cigárko, bar pak vypadá poloprázdný. Je nutné také před barem zametat množství špačků, ale v porovnání s minulostí, kdy se po sobotním večeru válely všude po baru vajgly je to zanedbatelná starost.

5 / Myslíte si, že v ČR dojde někdy k úplnému zákazu kouření v restauracích?

Pavel Jansa: No tady hraje roli především politika a do jejího hodnocení bych se nerad pouštěl, asi bych musel být sprostý. V podstatě jsem rád za současnou neschopnost v tomhle směru. Prostě kdo chce nekuřáckou restauraci ať ji má, kdo chce, aby se v jeho restauraci kouřilo, ať si tam kouření toleruje.

6 / Co byste návštěvníkům u Vás doporučil?

Pavel Jansa: Nabízíme opravdu širokou nabídku destilátů, zejména pak rumů. Nemyslím tím však rum tuzemský, ten u nás v nabídce nenajdete. Máme na lístku 24 druhů rumů z celého světa. Doporučil bych určitě ochutnat rum Zacapa Centenario 23.